Články

9.7.
2014

Od socialistické jídelny po michelinskou hvězdu

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Restaurace Bellevue

Česká gastronomie prožila za posledních 70 let mnoho zcela zásadních změn. Nutno dodat, že většina z nich nebyla ku prospěchu a k lepšímu se situace obrátila až v nedávné době. Ale pěkně od začátku. Po nástupu komunistické vlády se na negativním vývoji tehdejšího československého pohostinství zcela zásadně podepsalo společné vlastnictví. V duchu vládnoucí ideologie bylo […]

Zobrazit více
29.5.
2014

Lákavý kompromis jménem Ola Kala Bistro

Autor:   •   Rubriky: Recenze   •   Žádné komentáře
Lákavý kompromis jménem Ola Kala Bistro

Pod názvem Ola Kala Bistro se na pražských Vinohradech nachází podnik, který představuje jeden z módních gastronomických trendů, takzvanou bistronomii. V praxi to znamená, že nabízí gastronomickou kvalitu fine dining restaurací, ale ve skromnějším prostředí a především za naprosto bezkonkurenční ceny. A právě díky těmto parametrům se podnik i v letošním roce objevil v prestižním […]

Zobrazit více
29.5.
2014

Nenaplněný sen Le Terroir

Autor:   •   Rubriky: Aktuality, Recenze   •   Žádné komentáře
Nenaplněný sen Le Terroir

Pražská restaurace Le Terroir patřila opakovaně k horkým kandidátům na udělení nejvyšší gastronomické pocty, michelinské hvězdy. Pokaždé ale zůstala krok před vysněnou metou. Určitou útěchou tak byl několikanásobný zisk ocenění Bib Gourmand, které je udělované podnikům s dobrou kvalitou jídla za dobrou cenu. Letošní rok se však, poněkud překvapivě, do vybrané společnosti nedostala. Možná i […]

Zobrazit více
13.3.
2014

Praha si nadále drží Michelinské hvězdy

Autor:   •   Rubriky: Aktuality   •   Žádné komentáře
Praha si nadále drží Michelinské hvězdy

Většina lidských činností má přesně definované úrovně kvality. Nejlepší osobnosti vědy získávají Nobelovu cenu, sportovci medaile na olympiádách a mistrovstvích světa, pro špičkové herce je zase určena oscarová soška. V oblasti gastronomie je puncem jedinečnosti zisk michelinské hvězdy. Pro tuzemské restaurace a jejich kuchařské mistry byla tato meta dlouho tabu. Zlom nastal až v roce […]

Zobrazit více
3.3.
2014

Paloma – michelinská restaurace s československou stopou

Autor:   •   Rubriky: Recenze   •   Žádné komentáře
Paloma – michelinská restaurace s československou stopou

Vedle pražských podniků Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise se do letošní michelinské sestavy oceněné jednou hvězdou dostala také restaurace Paloma patřící současnému ministru financí Andreji Babišovi. Zařadila se tak mezi dalších 503 podniků ve Francii, které v roce 2014 ocenění od slavného průvodce získaly. Gurmánská restaurace se nachází v malebném městečku Mougins na francouzském […]

Zobrazit více
16.12.
2013

Michelinské menu La Degustation krok za krokem

Autor:   •   Rubriky: Recenze   •   Žádné komentáře
Michelinské menu La Degustation krok za krokem

Šéfkuchař Oldřich Sahajdák získal pro pražskou restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise v pořadí již třetí ocenění od renomovaného gastronomického průvodce. Ačkoliv do hodnocení vstupuje i úroveň obsluhy a prostředí, rozhodující je především nabídka kuchyně. Podívejme se proto, jak její vládce při tvorbě menu postupuje a co konkrétně se v něm nachází. Restaurace má v nabídce […]

Zobrazit více
25.3.
2013

Michelinský šéfkuchař Roman Paulus zazářil na kulinářském festivalu Bernarda Loiseau na Mauriciu

Autor:   •   Rubriky: Události, Aktuality   •   Žádné komentáře
Michelinský šéfkuchař Roman Paulus zazářil na kulinářském festivalu Bernarda Loiseau na Mauriciu

Ve dnech 16. až 25. března 2013 se český michelinský šéfkuchař Roman Paulus, spolu s dalšími pěti evropskými šéfkuchaři, zúčastnil osmého ročníku kulinářského festivalu Bernarda Loiseau v pětihvězdičkovém hotelu Constance Belle Mare Plage na Mauriciu. Z České republiky na festival zavítal také známý český gurmán, zakladatel maurerova výběru Grand Restaurant, Pavel Maurer, který přijal čestné […]

Zobrazit více
11.3.
2013

Michelinský šéfkuchař Roman Paulus předvede své umění na Mauriciu

Autor:   •   Rubriky: Události, Aktuality   •   Žádné komentáře
Michelinský šéfkuchař Roman Paulus předvede své umění na Mauriciu

Již osmý ročník kulinářského festivalu Bernarda Loiseau se uskuteční ve dnech 16. až 25. března 2013 v pětihvězdičkovém hotelu Constance Belle Mare Plage na Mauriciu. Česká republika bude mít letos zastoupení jak mezi soutěžícími, a to v podobě michelinskou hvězdou oceněného šéfkuchaře Romana Pauluse, tak v porotě, do které usedne známý český gurmán, zakladatel maurerova […]

Zobrazit více
4.3.
2013

Vizionářství bratrů Michelinů

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Vizionářství bratrů Michelinů

Historie značky Michelin se začala psát v květnu roku 1888, kdy bratři André a Édouard založili společnost zaměřenou na výrobu vyměnitelných a opravitelných pneumatik. O deset let později pak spatřil světlo světa legendární maskot firmy, panáček Bibendum. Rozvoj motorismu pochopitelně vyžadoval nejen potřebu technických prostředků, ale také informací. Firma Michelin proto vedle výrobků spojených s […]

Zobrazit více