Články

10.12.
2014

Svět bublinek

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Šampaňské

Málokterá slavnostní příležitost se obejde bez šumivého vína. A přestože se pro něj vžilo obecné označení šampaňské, zdaleka ne každé se tímto názvem může chlubit. Rozdíl se ukrývá v takzvaném druhotném kvašení, které musí probíhat přímo v lahvi. Jde o krok finančně i technologicky velmi náročný. Navíc výsadní právo nosit na vinětě slovo Champagne mají […]

Zobrazit více
5.11.
2014

Koňak – dar země galského kohouta

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Koňak

Francie zanechala ve světě gastronomie řadu jedinečných stop. Jednou z těch těžko přehlédnutelných je koňak. Lihovina, jejíž minimální dobu zrání dle legendy objevil sám Napoleon Bonaparte. Když se totiž vrátil po jednom šestiletém válečném tažení, údajně se nestačil divit, jak lahodný nápoj na něj doma v sudech čekal. Ten nejlepší koňak vzniká v kraji okolo […]

Zobrazit více
5.11.
2014

Jezte jako miliardáři!

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Restaurace AvantGarde Praha

Jídlo a pití patří mezi základní lidské potřeby. U většiny populace se její naplňování nijak neliší. Co ale lidé, jejichž majetek dosahuje řádů miliard? Možná překvapivě nenavštěvují pouze ty nejdražší podniky. Dokládá to Petr Kellner, který je dlouhodobě na prvním místě žebříčku nejbohatších Čechů. Majitel finanční skupiny PPF se sice velmi důsledně vyhýbá jakékoliv publicitě […]

Zobrazit více
3.10.
2014

Špičkoví kuchaři zhodnocují své umění

Autor:   •   Rubriky: Aktuality   •   Žádné komentáře
Yamato Restaurant

Kuchaři, kteří dosáhnou na ocenění udělované gastronomickým průvodcem Michelin, jsou obvykle velmi úspěšní i mimo restauraci v níž působí. Gastronomie totiž celosvětově prožívá obrovský boom a z těch nejlepších se stávají zpravidla mediální hvězdy a podnikatelé. Tuzemská scéna není v tomto ohledu výjimkou. Z absolutní domácí špičky se výrazně prosadil především Roman Paulus, dvojnásobný majitel michelinské hvězdičky z restaurace […]

Zobrazit více
3.10.
2014

Mozzarella – královna italské kuchyně

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Mozzarella

Kuchyně středomořských zemí jsou pověstné tím, že umí řádně potěšit chuťové pohárky. Za jedničku je v tomto ohledu považována Itálie. A samozřejmě se zdaleka nejedná pouze o známou klasiku, jako jsou pizza nebo pasta. Nepřehlédnutelnou italskou lahůdkou je mozzarella. Tvrdí se, že za jejím vznikem stojí událost, kdy mladý kuchtík zakopl a do vařící vody […]

Zobrazit více
29.8.
2014

Vzestupy a pády gastronomické scény

Autor:   •   Rubriky: Aktuality   •   Žádné komentáře
Restaurace Noma

Pohled na žebříček 50 nejlepších světových restaurací prozrazuje, že na první místo se po roční přestávce vrátila dánská Noma s šéfkuchařem Reném Redzepim. Na tom konečně není nic překvapivého, protože tomuto kulinářskému mistrovi naslouchá celý svět. Se svojí severskou kuchyní se do vybrané společnosti dostal poprvé v roce 2006 a již ji neopustil. Navíc od […]

Zobrazit více
29.8.
2014

Pivo pro michelinské menu

Autor:   •   Rubriky: Aktuality   •   Žádné komentáře
Pivo z pivovaru Matuška

Příběh dnes asi nejznámějšího tuzemského minipivovaru se začal psát na počátku 90. let, kdy rodina Matuškových koupila v křivoklátských lesích rekreační chalupu. Právě tady totiž postupem času začala myšlenka na výrobu vlastního piva dostávat první reálné obrysy. K její samotné realizaci pak došlo v roce 2009, kdy zde vybudovaný pivovar vyprodukoval prémiovou várku. Prvotně nastavená kapacita 500 […]

Zobrazit více
7.8.
2014

Taje gastronomických názvů

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
A La Carte

Návštěva kvalitní restaurace s sebou nese potřebu orientovat se v mnoha gastronomických výrazech. V opačném případě totiž může nastat řada nepříjemných okamžiků. Jednak si prostě můžete objednat něco, na co opravdu chuť nemáte. Pravděpodobná je také varianta, kdy hovor s obsluhou bude připomínat setkání s domorodcem kdesi v pralese, kdy ani jedna strana nebude vědět, […]

Zobrazit více
7.8.
2014

Proč máme rádi jídlo

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Proč máme rádi jídlo

Jídlo pro nás tvoří tak samozřejmou součást každodenního života, že nad jeho významem obvykle nijak hluboce nepřemýšlíme. Na otázku, proč lidé jedí, se tak nejčastěji objevuje odpověď, aby neměli hlad. To ale není jediný důvod. Jídlo nám dává energii a také zdraví. Tyhle dvě věci sice nejdou často přímo bok po boku, protože doplňování energie […]

Zobrazit více
9.7.
2014

Samurajové dobývají Francii

Autor:   •   Rubriky: Aktuality, Recenze   •   Žádné komentáře
Restaurant Kei

V dnešním světě už prakticky neexistují žádné hranice. A platí to i o gastronomii. Nepřekvapí proto, že ve Francii, zemi kulinářskému umění zaslíbené, s úspěchem působí japonští kuchaři. Jedním z nich je čtyřiatřicetiletý Kei Kobayashi. Rodák z Nagana se s francouzskou kuchyní poprvé setkal v televizním pořadu šéfkuchaře Alaina Chapela. Další informace pak získal během […]

Zobrazit více