Historie a fakta

12.2.
2015

Fenomén jménem pho

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Polévka pho

Příběh jedné z nejslavnějších polévek asijské kuchyně má trochu překvapivě kořeny v zemi gastronomii zaslíbené, Francii. Může za to koloniální správa Francouzů nad územím, které před lety neslo jméno Indočína. Zde se spojily dvě kulinární tradice, jež jsou jinak od sebe tak vzdálené, jako obě země samotné. Historické prameny neuvádějí, kdy přesně pho vznikla. S […]

Zobrazit více
12.2.
2015

Tatarák musí vonět syrovým masem

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Tatarák musí vonět syrovým masem

O tatarském bifteku se občas tvrdí, že jej před tisíci lety do Evropy přinesli kočovní Tataři. Ti, protože celý den strávili jízdou na koni a neměli moc času na přípravu, si údajně dávali pod sedlo syrové maso, které se dobře naklepalo a současně – díky potu jezdce – i prosolilo. Přestože tento příběh zní romanticky, […]

Zobrazit více
21.1.
2015

Jak správně na sushi

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Jak správně na sushi

Podniků zaměřených na sushi a současně oceněných michelinskou hvězdou je po světě několik desítek. Ty nejlepší jsou pochopitelně v Tokiu, další pak v Paříži nebo Londýně. Slušnou úroveň si drží ale i tuzemské podniky. Najít tedy kvalitní restauraci, respektive sushi bar není problém. Tím ale naopak může být dodržení všech pravidel, která jsou s konzumací […]

Zobrazit více
10.12.
2014

Svět bublinek

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Šampaňské

Málokterá slavnostní příležitost se obejde bez šumivého vína. A přestože se pro něj vžilo obecné označení šampaňské, zdaleka ne každé se tímto názvem může chlubit. Rozdíl se ukrývá v takzvaném druhotném kvašení, které musí probíhat přímo v lahvi. Jde o krok finančně i technologicky velmi náročný. Navíc výsadní právo nosit na vinětě slovo Champagne mají […]

Zobrazit více
5.11.
2014

Koňak – dar země galského kohouta

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Koňak

Francie zanechala ve světě gastronomie řadu jedinečných stop. Jednou z těch těžko přehlédnutelných je koňak. Lihovina, jejíž minimální dobu zrání dle legendy objevil sám Napoleon Bonaparte. Když se totiž vrátil po jednom šestiletém válečném tažení, údajně se nestačil divit, jak lahodný nápoj na něj doma v sudech čekal. Ten nejlepší koňak vzniká v kraji okolo […]

Zobrazit více
5.11.
2014

Jezte jako miliardáři!

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Restaurace AvantGarde Praha

Jídlo a pití patří mezi základní lidské potřeby. U většiny populace se její naplňování nijak neliší. Co ale lidé, jejichž majetek dosahuje řádů miliard? Možná překvapivě nenavštěvují pouze ty nejdražší podniky. Dokládá to Petr Kellner, který je dlouhodobě na prvním místě žebříčku nejbohatších Čechů. Majitel finanční skupiny PPF se sice velmi důsledně vyhýbá jakékoliv publicitě […]

Zobrazit více
3.10.
2014

Mozzarella – královna italské kuchyně

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Mozzarella

Kuchyně středomořských zemí jsou pověstné tím, že umí řádně potěšit chuťové pohárky. Za jedničku je v tomto ohledu považována Itálie. A samozřejmě se zdaleka nejedná pouze o známou klasiku, jako jsou pizza nebo pasta. Nepřehlédnutelnou italskou lahůdkou je mozzarella. Tvrdí se, že za jejím vznikem stojí událost, kdy mladý kuchtík zakopl a do vařící vody […]

Zobrazit více
7.8.
2014

Taje gastronomických názvů

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
A La Carte

Návštěva kvalitní restaurace s sebou nese potřebu orientovat se v mnoha gastronomických výrazech. V opačném případě totiž může nastat řada nepříjemných okamžiků. Jednak si prostě můžete objednat něco, na co opravdu chuť nemáte. Pravděpodobná je také varianta, kdy hovor s obsluhou bude připomínat setkání s domorodcem kdesi v pralese, kdy ani jedna strana nebude vědět, […]

Zobrazit více
7.8.
2014

Proč máme rádi jídlo

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Proč máme rádi jídlo

Jídlo pro nás tvoří tak samozřejmou součást každodenního života, že nad jeho významem obvykle nijak hluboce nepřemýšlíme. Na otázku, proč lidé jedí, se tak nejčastěji objevuje odpověď, aby neměli hlad. To ale není jediný důvod. Jídlo nám dává energii a také zdraví. Tyhle dvě věci sice nejdou často přímo bok po boku, protože doplňování energie […]

Zobrazit více
9.7.
2014

Od socialistické jídelny po michelinskou hvězdu

Autor:   •   Rubriky: Historie a fakta   •   Žádné komentáře
Restaurace Bellevue

Česká gastronomie prožila za posledních 70 let mnoho zcela zásadních změn. Nutno dodat, že většina z nich nebyla ku prospěchu a k lepšímu se situace obrátila až v nedávné době. Ale pěkně od začátku. Po nástupu komunistické vlády se na negativním vývoji tehdejšího československého pohostinství zcela zásadně podepsalo společné vlastnictví. V duchu vládnoucí ideologie bylo […]

Zobrazit více