Aktuality

3.10.
2014

Špičkoví kuchaři zhodnocují své umění

Autor:   •   Rubriky: Aktuality   •   Žádné komentáře
Yamato Restaurant

Kuchaři, kteří dosáhnou na ocenění udělované gastronomickým průvodcem Michelin, jsou obvykle velmi úspěšní i mimo restauraci v níž působí. Gastronomie totiž celosvětově prožívá obrovský boom a z těch nejlepších se stávají zpravidla mediální hvězdy a podnikatelé. Tuzemská scéna není v tomto ohledu výjimkou. Z absolutní domácí špičky se výrazně prosadil především Roman Paulus, dvojnásobný majitel michelinské hvězdičky z restaurace […]

Zobrazit více
29.8.
2014

Vzestupy a pády gastronomické scény

Autor:   •   Rubriky: Aktuality   •   Žádné komentáře
Restaurace Noma

Pohled na žebříček 50 nejlepších světových restaurací prozrazuje, že na první místo se po roční přestávce vrátila dánská Noma s šéfkuchařem Reném Redzepim. Na tom konečně není nic překvapivého, protože tomuto kulinářskému mistrovi naslouchá celý svět. Se svojí severskou kuchyní se do vybrané společnosti dostal poprvé v roce 2006 a již ji neopustil. Navíc od […]

Zobrazit více
29.8.
2014

Pivo pro michelinské menu

Autor:   •   Rubriky: Aktuality   •   Žádné komentáře
Pivo z pivovaru Matuška

Příběh dnes asi nejznámějšího tuzemského minipivovaru se začal psát na počátku 90. let, kdy rodina Matuškových koupila v křivoklátských lesích rekreační chalupu. Právě tady totiž postupem času začala myšlenka na výrobu vlastního piva dostávat první reálné obrysy. K její samotné realizaci pak došlo v roce 2009, kdy zde vybudovaný pivovar vyprodukoval prémiovou várku. Prvotně nastavená kapacita 500 […]

Zobrazit více
9.7.
2014

Samurajové dobývají Francii

Autor:   •   Rubriky: Aktuality, Recenze   •   Žádné komentáře
Restaurant Kei

V dnešním světě už prakticky neexistují žádné hranice. A platí to i o gastronomii. Nepřekvapí proto, že ve Francii, zemi kulinářskému umění zaslíbené, s úspěchem působí japonští kuchaři. Jedním z nich je čtyřiatřicetiletý Kei Kobayashi. Rodák z Nagana se s francouzskou kuchyní poprvé setkal v televizním pořadu šéfkuchaře Alaina Chapela. Další informace pak získal během […]

Zobrazit více
29.5.
2014

Nenaplněný sen Le Terroir

Autor:   •   Rubriky: Aktuality, Recenze   •   Žádné komentáře
Nenaplněný sen Le Terroir

Pražská restaurace Le Terroir patřila opakovaně k horkým kandidátům na udělení nejvyšší gastronomické pocty, michelinské hvězdy. Pokaždé ale zůstala krok před vysněnou metou. Určitou útěchou tak byl několikanásobný zisk ocenění Bib Gourmand, které je udělované podnikům s dobrou kvalitou jídla za dobrou cenu. Letošní rok se však, poněkud překvapivě, do vybrané společnosti nedostala. Možná i […]

Zobrazit více
13.3.
2014

Praha si nadále drží Michelinské hvězdy

Autor:   •   Rubriky: Aktuality   •   Žádné komentáře
Praha si nadále drží Michelinské hvězdy

Většina lidských činností má přesně definované úrovně kvality. Nejlepší osobnosti vědy získávají Nobelovu cenu, sportovci medaile na olympiádách a mistrovstvích světa, pro špičkové herce je zase určena oscarová soška. V oblasti gastronomie je puncem jedinečnosti zisk michelinské hvězdy. Pro tuzemské restaurace a jejich kuchařské mistry byla tato meta dlouho tabu. Zlom nastal až v roce […]

Zobrazit více
25.3.
2013

Michelinský šéfkuchař Roman Paulus zazářil na kulinářském festivalu Bernarda Loiseau na Mauriciu

Autor:   •   Rubriky: Události, Aktuality   •   Žádné komentáře
Michelinský šéfkuchař Roman Paulus zazářil na kulinářském festivalu Bernarda Loiseau na Mauriciu

Ve dnech 16. až 25. března 2013 se český michelinský šéfkuchař Roman Paulus, spolu s dalšími pěti evropskými šéfkuchaři, zúčastnil osmého ročníku kulinářského festivalu Bernarda Loiseau v pětihvězdičkovém hotelu Constance Belle Mare Plage na Mauriciu. Z České republiky na festival zavítal také známý český gurmán, zakladatel maurerova výběru Grand Restaurant, Pavel Maurer, který přijal čestné […]

Zobrazit více
11.3.
2013

Michelinský šéfkuchař Roman Paulus předvede své umění na Mauriciu

Autor:   •   Rubriky: Události, Aktuality   •   Žádné komentáře
Michelinský šéfkuchař Roman Paulus předvede své umění na Mauriciu

Již osmý ročník kulinářského festivalu Bernarda Loiseau se uskuteční ve dnech 16. až 25. března 2013 v pětihvězdičkovém hotelu Constance Belle Mare Plage na Mauriciu. Česká republika bude mít letos zastoupení jak mezi soutěžícími, a to v podobě michelinskou hvězdou oceněného šéfkuchaře Romana Pauluse, tak v porotě, do které usedne známý český gurmán, zakladatel maurerova […]

Zobrazit více