Co jsou michelinské restaurace?

Co jsou michelinské restaurace?Jako Michelinské restaurace označujeme ty podniky, které dosáhly určitého hodnocení v prestižním Průvodci Michelin (v originále Le Guide Michelin). Tento průvodce s více než stoletou tradicí si klade za cíl zrecenzovat a doporučit restaurace s nejprestižnější a nejlepší kuchyní. Vydává se ve více než dvanácti zemích a obsahuje recenze více než 45 000 restaurací (a hotelů) po celém světě, zejména pak v Evropě.

Hodnocení restaurací je určeno hned v několika rovinách, tou hlavní a nejdůležitější jsou takzvané Michelinské hvězdičky, které dostávají podniky za svou výjimečnou kvalitu. Druhou stupnicí jsou „příbory“, které naopak odrážejí úroveň a atmosféru restaurace. Narozdíl od hvězdiček má určitý počet „příborů“ přidělena každá zrecenzovaná restaurace, a to na stupnici od jedné („docela příjemná restaurace“) do pěti („luxusní restaurace“). Variantou je pak ještě červené zbarvení příborů, které označuje výjimečně příjemnou restauraci. Poslední ze škály nejvýznamnějších hodnocení je Bib Gourmand, „doporučení Bibenda, panáčka Michelin“, které se uděluje podnikům, jejichž menu nepřesáhne cenu 28 £.

Mezi další symboly, které mohou podniky získat, patří mince, určující, zda podnik má v nabídce jídlo do určité cenové hladiny. Tato hladina se v každém státě liší, v současné době je ve Francii určena na 16,50 €. Černé a červené symboly zobrazují zajímavý, respektive velkolepý výhled, tedy to, zda restaurace umožňuje povečeřet s nádherným výhledem. Ikonka hroznů je pak symbolem toho, že restaurace nabízí zajímavou nabídku vín.

Hvězdičky

Co jsou michelinské restaurace?Michelinské hvězdičky jsou jedním z nejprestižnějších hodnocení, které může restaurace vůbec získat. Hvězdička se v průvodci objevila poprvé v roce 1926, aby upozornila cestující motoristy na možnost dobře se najíst. O několik let později se stupnice rozrostla až na tři hvězdičky, které zůstaly dodnes. Hvězdy jsou udělovány v poměrně malém množství, pro představu v České republice jsou jen dvě restaurace, které na takové ohodnocení dosáhly, a to „jen“ na první z hvězdiček. Autoři recenzí v průvodci se tak snaží garantovat, že ohodnocená restaurace skutečně uspokojí i tu nejnáročnější klientelu. Součástí průvodce je také doporučení vybraných specialit pro každou z ohodnocených restaurací.

Hodnocení restaurací probíhá naprosto anonymně, inspektoři svou návštěvu dopředu nehlásí a jejich identita a dokonce i počet zůstává utajený. Ziskem hvězdičky však boj restaurace nekončí, neboť udržet si hodnocení je mnohdy pro podniky ještě náročnější, než jeho pouhý zisk. Standardy Michelin požadují, aby inspektoři navštívili hodnocené restaurace zhruba každých 18 měsíců a svou recenzi podle toho doplnili či upravili.

Prestiž dosaženého ocenění dobře ilustruje stav na britských ostrovech, kde bylo recenzováno přes pět tisíc restaurací. Jednu hvězdičku, tedy velmi dobrou restauraci ve svém oboru získalo 98 podniků, dvě hvězdičky, označení pro podnik, kvůli kterému se vyplatí zajížďka, získalo pouze 11 restaurací, a tři hvězdičky, nejvyšší hodnocení pro podnik, kvůli kterému se vyplatí vypravit se klidně i „přes půl světa“ získaly pouhé tři restaurace.

Které z restaurací můžeme doporučit k navštívení, můžete objevit i na těchto našich stránkách.